Affärer med utländska bolag

Många företag gör affärer med företag i andra länder. Då kan fakturorna se annorlunda ut då standarden för fakturor kan skilja sig mellan olika länder. Det kan också vara stor skillnad beroende på om det andra företaget är inom eller utanför EU. Både gällande fakturan men även gällande leverans och avgifter. Det kan därmed vara stor skillnad på om man gör affärer med ett företag i Tyskland eller Nepal. Mellan EU-länder ska man inte lägga på moms, fakturan ska alltså vara momsfri.

Faktura utan moms

Detta skiljer sig mellan om man fakturerar inom Sverige då fakturan ska innefatta moms, även om man lyfter den. Att man inom Sverige oftast har omvänd momsskyldighet för företag är ingen nyhet för de flesta företagare. Man pratar därför ofta om momsfria priser mellan företag, till skillnad från när man säljer till privatpersoner. Det som skiljer med handel mellan EU-länder är att man inte lägger på momsen alls. Detta kan vara bra att veta om du får eller ska skicka en faktura till ett företag i ett EU-land. Inom EU-länder behöver man heller inte betala tullavgifter. Något som är en av de stora fördelarna med EU och som underlättar mycket för företag.

Gör man affärer med ett företag utanför EU är det andra regler som gäller. Exempelvis är får man räkna med tullavgifter. Därtill är det inte de särskilda reglerna gällande moms, som gäller inom EU. I övrigt kan det skilja mellan olika länder och respektive lands föreskrifter. Gör man affärer med USA är det vissa regler och Asien andra regler. Sedan finns det förstås också Europeiska länder som inte är med i EU, varav vissa är EES-länder. Ett exempel är Storbritannien, om Brexit går igenom och England, Skottland, Wales och Nordirland inte längre kommer vara medlem i EU. Detta är förstås ett särfall då kommer vara ensamma om att ha varit med i EU och sedan gått till vara utanför unionen. Därmed beror det också på om de kommer gå ur med eller utan ”dealen”. Något som kan komma att påverka många företag i Sverige nämnvärt.

Om du ska göra affärer med utländska företag se till att läsa igenom reglerna för landet i förväg, i synnerhet om det gäller företag utanför EU. Det kan förebygga obehagliga överraskningar i form av oväntade avgifter eller problem.