Fakturera utan företag

Ibland kan man ha en bra affärsidé men av olika skäl inte vilja starta företag. Då finns ett annat alternativ – fakturera utan företag, eller att bli egenanställd som det också kallas. Det ger en möjlighet att testa sin affärsidé och tjäna lite extra pengar utan att ha företag. Många har valt den här lösningen av olika anledningar.

Testa din affärsidé

Man kan tycka att det känns för svårt eller läskigt att starta företag. Att driva företag tar också tid, tid som man kanske inte har. Det kan också vara så att man inte är säker på hur mycket man kommer tjäna på sin affärsidé. Även om det är en väldigt bra idé kanske det inte finns underlag för en heltidsinkomst. Man kanske inte vill sluta sitt nuvarande arbete men kan inte kombinera det med företagande. Egenanställning kan vara lösningen på allt detta. Vissa använder det som en testperiod, för att se om ens affärsidé funkar. Andra har en egenanställning som sidoinkomst och har inte för avsikt att göra på något annat sätt.

Vad som passar dig och din idé bäst beror på vad du ser framför dig. Oavsett vilket är det ett alternativ som kan vara bra att utforska. Precis som med allt annat finns det fördel och nackdelar med egenanställning.

Fördelar med egenanställning

 • Det är tämligen riskfritt.
 • Ingen F-skattesedel krävs.
 • Du behöver inte ha koll på skatt och sociala avgifter.
 • Du är oftast försäkrad via egenanställningsföretaget
 • Möjlighet att fokusera på uppdragen och att leta kunder (istället för byråkrati).
 • Bestäm själv ditt pris.
 • Välj själv vilka och hur många uppdrag du tar.
 • Det går snabbt att komma igång.

Att vara egenanställd är i många avseende likt att ha en vanlig anställning hos en arbetsgivare. Företaget som sköter faktureringen står för det mesta som många kan anse vara krångligt. De sköter faktureringen till uppdragsgivaren (din kund), du behöver bara ta kundens faktureringsuppgifter. Sen betalar egenanställningsföretaget in skatt och sociala avgifter av den fakturerade summan innan de betalar ut din ersättning. Skatt och avgifter är sådant som egenföretagare själv behöver ha koll på och betala in. Eftersom du har företaget behöver du inte ha F-skatt, det sköter också egenanställningsföretaget. Därmed kan det gå snabbt och smidigt att komma igång. Du skickar in en ansökan till ett egenanställningsföretag och när ni har ett samarbete är det bara att börja ta uppdrag.

Man är också försäkrad via egenställningsföretaget, vilket är en trygghet. Likt hur det fungerar som anställ då man brukar vara försäkrad på arbetsplatsen av arbetsgivaren. Så om något skulle hända, t.ex. om man är med om en olycka, kan det täckas av försäkringen.

Till skillnad från en vanlig anställning marknadsför du dig själv och skaffar dina egna kunder. Du väljer då också vilka uppdrag du tar på dig. Det är mer fritt än att vara anställd.

Nackdelar med egenanställning

 • Egenföretagets avgift.
 • Du kan inte göra avdrag som när man har företag.
 • Du får en mindre del av de fakturerade beloppen
 • Mindre kontroll
 • Du behöver skaffa dina kunder (till skillnad mot när man är anställd)
 • Du behöver sätta priser själv och har ej förmåner som vid anställning

Egenanställning jämfört med vanlig anställning

Egenföretagande kan jämföras med två alternativ – att ha företag eller att vara anställd. I jämförelse med att vara anställd är egenföretagande mer utsatt, man har större ansvar själv. Om det är låg efterfrågan på det du erbjuder tjänar du mindre. Till skillnad från om man är anställd då man får din lön oavsett. Då är det också företagets ansvar att hitta nya uppdrag. Som egenföretagare är det ditt ansvar. Detsamma med förmåner som kan komma med en anställning, det skiljer förstås mycket mellan olika arbetsplatser. Aspekter som betald semester, friskvårdsbidrag, tjänstebil/-dator/-telefon eller fika på jobbet är sånt som man får stå för själv. Det är något man måste räkna in när man sätter sitt pris till kund.

Egenanställning jämfört med eget företag

Om man jämför med att ha eget företag är det främst ekonomin som är nackdelen. För det första tar egenanställningsföretaget naturligtvis en avgift för ditt arbete. Den avgiften brukar vara från några procent upp till 10%, men oftast runt 5%. Det försvinner från din ersättning så du får därmed behålla mindre. Man behöver dock jämföra detta mot vad det skulle kosta att ha ev. hjälpmedel. Vissa väljer att anlita en redovisningskonsult, vissa har faktureringsprogram och/eller bokföringsprogram och sen är det ens egen tid förstås. Gör man en gratislösning kan man då behålla hela egenanställningsföretagets avgift själv.

Dessutom kan man som företagare köpa sånt som man behöver till sin verksamhet med företagets pengar. Är man programmerare eller marknadsföringskonsult kanske man behöver en dator eller vissa tjänster såsom mätverktyg, servrar o.s.v. Eftersom det är till ens verksamhet kan företaget betala det, vilket blir billigare. Företaget får dra av momsen och det betalas med företagets oskattade pengar (till skillnad från om du köper något för din lön). Det är dock viktigt att se till att du har ett överskott för detta. Eftersom desto mer du köper in till företaget desto mindre pengar blir det kvar för att betala ut lön.

De stora fördelarna med att vara egenanställd jämfört med egenföretagare är smidigheten och tryggheten. Det är en lägre barriär för att bli egenanställd, man skapar bara ett konto hos ett egenanställningsföretag. Man behöver heller inte tänka på allt själv utan får hjälp via egenanställningsföretaget. Väljer man att starta eget företag behöver man själv se till att t.ex. lön, skatter och avgifter blir utbetalat korrekt.

Teckna försäkringar som egenföretagare

Som nämnts ovan är man också försäkrad via egenanställningsföretaget. Som egenföretagare behöver man dock skaffa försäkringarna på egen hand. Detta är viktigt att se över redan i början, så var noga med att läsa på om olika försäkringar. Fördelen är att man själv kan styra vilka försäkringar man tecknar. I vissa branscher är det t.ex. extra viktigt att ha försäkringar som inkluderar vissa typer av händelser eller skador. Det är inte säkert att egenföretagets försäkringar har de mest relevanta försäkringarna för dig. Medan som egenföretagare kan du styra själv och välja försäkringar efter dina omständigheter.

En väg är att börja med att fakturera utan företag för att se hur det fungerar. Om man märker att det går bra kan man sedan starta ett företag och övergå till det. Då har man kanske redan återkommande kunder så verksamheten kan komma igång snabbare också. Här kan du läsa mer om att starta företag.