Starta eget företag

När man funderar på att starta företag kan det kännas skrämmande. Om man inte drivit eget tidigare är det mycket nytt och mycket att hålla reda på. Särskilt i början kan det upplevas övermäktigt. Dock är oftast inspirationen på topp då, något som verkligen kan underlätta. Funderar du på att starta företag eller har du nyligen startat eget? Passa då på att använda all energi och inspiration för att lära dig och komma igång så fort som möjligt. Du kommer ha mycket glädje och nytta av det senare.

Lär av andra egenföretagare

Börjar motivationen tryta eller känns det för svårt? Försök att hitta inspiration av andra som gjort samma resa. Alla tips man kan få är bra och dessutom kan man få tillbaka glädjen och motivationen genom att läsa andras historier – bra eller dåliga. Här kan du läsa om resan att starta eget företag och livet som egenföretagare. Har du möjlighet kan det också vara bra att lära känna andra egenföretagare. Det kan kännas skönt att få prata av sig eller dela sina erfarenheter med andra som kanske varit i liknande situationer.

Hitta rätt hjälpmedel

Det finns många hjälpmedel och tjänster att tillgå som egenföretagare. Problemet kan ofta i första steget att hitta de man behöver. Nästa steg är att kunna avgöra vad som passar för ens behov och vad som är värt att använda. Vissa tjänster är gratis eller väldigt billiga, särskilt på grundnivå. Andra kan kosta desto mer, särskilt när man ser över hela kostnaden per år inklusive ev. tillägg. Huvudfrågan är om det är värdeskapande och om det är värt kostnaden, oavsett hur stor den är. Detta beror förstås på flera faktorer och det är därför viktigt att utgå efter sina egna förutsättningar. Vad man har för verksamhet, hur mycket man omsätter, vilka marginaler man har, om man är själv eller flera i företaget och hur mycket man anser sin egen tid vara värd är några av de faktorer som kan vara relevanta att ta med i beräkningen.

Välj rätt för ditt företag

Som nämnts ovan är det bra att ta hjälp av andra och lära av varandra. Men man bör också ha i åtanke att olika tillvägagångssätt och tjänster kan variera i effektivitet. Exempelvis kan det vara ytterst väsentligt för en e-handlare att ha många olika betallösningar. Däremot för en hantverkare som har enskild firma kanske det räcker gott och väl att erbjuda en betallösning, t.ex. faktura. Så e-handlarens kanonbra deal, som generat både fler och större köp, kan vara irrelevant för hantverkaren. Detta eftersom de riktar sig till helt olika marknader och målgrupper.

Å andra sidan kanske hantverkaren skulle kunna spara mycket genom att använda e-handlarens webblösningar. För e-handlaren är det viktigt att ha en snabb sajt som denne kan formatera efter behov. Därför kan denne ha hittat flera väldigt bra och prisvärda lösningar. Något som kanske hantverkaren tänker att den inte behöver. Men i den digitala verklighet vi lever i skulle en bra och informativ sajt, med möjlighet att hitta priser, boka tider o.s.v. kanske kunna leda till flera kunder för hantverkaren. I så fall skulle det kanske vara värt att lägga lite mer tid och kraft på webbsidan. För att skapa en så prisvärd och lönsam lösning som möjligt för hantverkaren.

Den mest lönsamma lösningen

Detta är det återkommande, man ska alltid försöka göra det som blir mest lönsamt i slutändan. Vilket i vissa fall innebär att ta bort onödiga kostnader, t.ex. välja bort tjänster man inte använder eller behöver. Det kan också innebära att investera mer i något som generar mer intäkter. Som för e-handlaren som genom att erbjuda fler betallösningar fått fler och större beställningar.

Två vanliga tjänster att använda är faktureringstjänster och bokföringstjänster. Eftersom man måste sköta bokföringen korrekt är det viktigt att man har ett system som fungerar. Du kan läsa mer om vilka bokföringsskyldigheter man har som företagare hos Skatteverket. Här kan det vara bra att läsa på och jämföra för att hitta rätt. Det finns flera alternativ som är billiga, eller till och med gratis. På så sätt kan man prova en tjänst relativt riskfritt. Se dock till att kolla så att det inte är bindningstid eller att priset endast gäller under en provperiod. Var också noga med att se över dina behov så att du väljer rätt avtal och nivå.

Företagslån – bra för uppstart eller ej?

När du ska komma igång är det synnerligen viktigt att du kan klara dig själv på egna medel. Du kommer nämligen ha mycket svårt att få ett företagslån innan du har en längre tids omsättning och kassaflöde. Det vore givetvis ingen bra affär för långivare att dela ut pengar till företag som inte har några intäkter (omsättning) eftersom de då inte kan uppskatta huruvida du kan betala tillbaka eller inte. Undvik därför i mesta möjliga mån att ta lån när du startar företag, men om du behöver ta ett lån ändå, så använd Finansy eller en liknande jämförelsetjänst så att du får bästa möjliga villkor.

I många fall, t.ex. med faktureringstjänster, finns flera olika nivåer. Den lägsta nivån är ofta gratis eller väldigt billig, men har också ofta flera begränsningar. Detta spelar dock mindre roll om man ändå inte behöver mer än det som erbjuds. På startsidan finns mer information om fakturor och faktureringstjänster, t.ex. Fakturan.nu som har ett gratisalternativ.