I Sverige har vi en viss förmåga att ta oss an artister med utländsk bakgrund och göra dem till våra egna. Cornelis Vreeswijk är ett strålande exempel och på den kvinnliga sidan har vi Arja Saijonmaa. Om hon inte haft kvar sin vackra finska brytning skulle vi tro att hon var helt och hållet svenska.
Fakta om Arja Saijonmaa:
Född | 1944 |
Yrke | Sångare och skådespelerska |
Medborgerskap | Finska |
Utbildning | Fil kand i drama, litteratur och musikvetenskap |
Arja Saijonmaa – jag vill tacka livet
Arja Saijonmaa började sin karriär som sångerska med att framföra schlagers. Hon hade dock stort intresse för samhällsfrågor och började sjunga politiska sånger redan i början av 1970-talet. Arja kom i kontakt med den grekiske tonsättaren och sångaren Mikis Theodorakis. Hon deltog i hans världsturné under åren 1970-1972. På den tiden hade en militärjunta makten i Grekland. Theodorakis var en av juntans motståndare och befann sig i landsflykt. För den svenska publiken blev han känd bland annat via Arja Saijonmaa. Hon tolkade hans visor på svenska i ett album som gavs ut år 1977.
I samband med att en annan militärjunta tog makten i Chile, blev vi medvetna om flera chilenska kompositörer och sångare som Victor Jara och Violeta Parra. Deras visor översattes och framfördes av Michael Wiehe och Björn Afzelius, men även av Arja Saijonmaa. Den vackra sången “Gracias a la vida” skriven av Violeta Parra översattes på svenska till “Jag vill tacka livet”. Inför en rad utländska gäster fick Arja Saijonmaa framföra den vid begravningen av Olof Palme år 1986. Hon gjorde det på ett briljant och känslosamt sätt.
Arja Saijonmaa – låtar
Genom åren har vi kunnat lyssna på många låtar med Arja Saijonmaa. Med melodin “Vad du än trodde så trodde du fel” ställde hon upp i Melodifestivalen år 2005. Titeln på låten säger kanske en del om Arja. Visst kan hon sjunga klämmiga schlagers. Utan att vi lärt känna henne personligen märker vi att hon har ett djup med stor integritet och självkänsla. Med sin hållning och sin kanske något svala nordiska skönhet förmedlar hon karisma och utstrålning. Men vem skulle tro att hon skulle våga sig på att tolka Zarah Leander, som ju var en kontroversiell artist i Sverige strax efter krigsslutet.
Sitt politiska engagemang har Arja kvar. Hon är sedan 1987 FN-ambassadör vid UNHCR. Hon har även kandiderat i finska riksdagsval och i EU-val. Som finska har hon också skrivit en bok om den finska bastun och dess kultur. Vi vet att Arja var mycket engagerad i Greklands sak under diktaturen i landet. Och om det har hon skrivit i sin bok “En ung naken kvinna”.
Arja Saijonmaa och Melodifestivalen
De flesta svenskar känner nog Arja främst från hennes framträdanden i svenska Melodifestivalen. Där har hon till och med varit med som programledare, men främst är hon känd för att ha framfört följande melodier:
- Högt över havet år 1987
- Vad du än trodde så trodde du fel år 2005
- Mina fyra årstider år 2019
I sitt hemland Finland har hon också deltagit i Eurovisionens schlagertävling med bidraget “Gabriela”. Arja Saijonmaa har däremot aldrig vunnit i dessa tävlingar, vilket vi innerst inne tycker är märkligt. Men hon har vunnit våra hjärtan.

Arja Saijonmaa – familj
Arja är inte den som vänt in och ut på sig själv och sin familj. Vi vet dock att hon inte har några barn. Hon nöjer sig med att engagera sig för flyktingbarn i UNHCR. Och hur ska vi tolka det faktum att hennes första sångtext fick titeln “Min ensamhet”? Texten ingår i ett album som hon kallar “Dig har jag kär… min svenska sångbok”.
Vad vi vet har Arja aldrig varit gift. För kvällspressen har hon berättat om sin stora kärlek, vilket uppenbarligen var Mikis Theodorakis. Föremålet för hennes kärlek fick dock ingenting veta och någon make till Arja blev han därför inte.