Solen är centrum i vårt solsystem och källan till allt liv på Jorden. Den värmer upp oss och orsakar en mängd meteorologiska fenomen på vår planet. Om vintrarna saknar vi den och om somrarna kan det till och med bli för mycket av den. Men hur varm är solen?
Solen är extremt varm. Den är så varm att det skulle vara fullständigt omöjligt att ens komma i närheten av den. Jorden befinner sig i det som brukar kallas för den beboeliga zonen i solsystemet. Det vill säga att planeten är tillräckligt nära för att behålla värmen konstant men inte så nära att vi blir skållade varje dag.
Hur varm är solen på ytan?
Solen består egentligen av gas som hålls samman av den massiva gravitationen. Trycket gör att det är ofattbara 15 miljoner grader Celsius i solens kärna. Det är tillräckligt varmt för att orsaka fusion, vilket gör att stjärnan lyser så kraftigt.
På utsidan är solen sval, jämfört med hur varm solen är på insidan. Exakt hur varm är solens yta? På ytan är solen endast 5 500 grader Celsius. Det är ändå tillräckligt varmt för att få diamanter att smälta och sedan koka bort.
Hur varm är solen jämfört med Rigel eller Betelgeuse?
Solen är förvisso väldigt varm men den är riktigt kall jämfört med andra stjärnor ute i rymden. Det finns sju sorters stjärnor och de är alla olika varma på ytan:
- Lila = varmare än 27 700°C (t.ex. 10 Lacerta)
- Blå 1 = 9 700-27 700°C (t.ex. Rigel)
- Blå 2 = 7 200-9 700°C (t.ex. Sirius)
- Blå/vit = 5 700-7 200°C (t.ex. Procyon)
- Vit/gul = 4 700-5 700°C (t.ex. Solen)
- Orange/röd = 3 200-4 700°C (t.ex. Arcturus)
- Röd = kallare än 3 200°C (t.ex. Betelgeuse)
Jämfört med Rigel är Solen riktigt svalkande. Men jämfört med den väl synliga Betelgeuse är Solen ganska varm. Det är med andra ord inte bara temperaturen som gör en stjärna känd.