Hem » John Blund – en internationell filur

John Blund – en internationell filur

by Christian Krog
SONG1

Minns ni Lennart Swahn? Han var programledare och väldigt populär på 70-talet då han frekvent förekom på SVT. Och när programmet “Halv sju” började kl 18.30 satt alla barn bänkade framför TV-apparaterna för att höra Lennart Swahn sjunga sången om John Blund. Det lät väl sisådär, men var lite charmigt också. 

John Blund i andra länder

Ole LukøieDet danska namnet på John Blund, från H.C. Andersens berättelse från 1841. Ole Lukkøye blev namnet på norska 
The SandmanSå kallas John Blund på engelska
Nukku-MattiZacharias Topelius har skrivit om John Blund och givit honom det finska namnet Nukku-Matti
BlundurJohn Blunds isländska benämning

Att vakna av en sång man ska somna till

Titta, kom och titta,

kom sätt er häromkring.

Det dröjer säker ännu en stund,

innan sömnen kommer med John Blund,

han vill visa oss någonting…

De sånger man hört som liten är för evigt ingraverade i hjärnvindlingarna. Jag minns att min mormor när hon, urgammal, rynkig som ett vinteräpple och tämligen dement, ändå kunde brista ut i sin barndoms sånger, mot alla odds. Men det var lite otippat att jag skulle vakna mitt i natten med Lennars Swahns röst i huvudet, sjungande sången om John Blund! Både text och musik satt som klistrade. Eftersom Lennart Swahn inte gav sig ragglade jag upp och kollade om jag kunde hitta sången eller programmet i original. Det gick utmärkt!

En östtysk dockfilm i svensk TV

1959 skapades dockfilmerna om John Blund i Östtyskland. De blev väldigt populära. John Blund hamnade i diverse olika situationer och reste till olika platser med ovanliga farkoster, till och med en månlandare! Det var dessa filmer som sedan dök upp på TV i Sverige i början av 70-talet.

Själva figuren såg ut som en liten tomte med getskägg och blåa kläder. Lennart Swahn hade en John Blund-docka i studion som han pratade med innan kvällens avsnitt av John Blund. Det blev en fin nattsaga för alla små barn. Det fanns inte så många kanaler att välja på. Barnkanalen var inte ens påtänkt. Att det sändes något som var speciellt anpassat för barn i svensk TV blev förstås väldigt uppskattat. Det var kul att se att det fortfarande finns kvar att se på nätet, man blir lite som barn på nytt.

The Sandman

På engelska heter John Blund “The Sandman”. I sagan har han med sig sömnpulver som han strör i barnens ögon när de ska sova. Ibland trillar pulvret ut ur hans paraply när han spänner upp det över barnen. Benämningen The Sandman är ju inte så konstig: när man blir sömnig känns ögonen lite grusiga och när man sovit finns ibland lite torkad tårvätska som små korn som skulle kunna vara från John Blund. På tyska heter han Sandmann, på franska Marchand de Sable (sable = sand). Han finns i många kulturer så han är onekligen internationell.

Författaren Neil Gaiman har använt sig av John Blund som inspirationskälla till den tecknade fantasy-serien “The Sandman” . I Gaimans version har The Sandman rollen som härskaren över sömnriket. “The Sandman” blev dessutom film 2022.

John Blund och Nils von Dardel

John Blund har även givit inspiration till konstnärer. Förutom barnboksillustratörer har till exempel Salvador Dali har använt temat. Även i Sverige finns ett exempel: i det runda sagorummet på Stockholms Stadsbibliotek finns en underbar väggmålning av Nils von Dardel. Där ser man John Blund segla med ett stort paraply över en sovande pojke klädd i blått. Inne i det magnifikt röda paraplyet syns St. Göran och Draken i flammande gult och runt omkring pojken dansar drömvarelser av alla de slag. Det är en perfekt bakgrund för sagoläsning – fast man måste vara försiktig och inte luta sig direkt mot väggen. Jag förstår att man är rädd om målningen på biblioteket.  

Mera John Blund

Det finns en uppsjö av olika böcker och produkter inspirerade av John Blund. Man kan exempelvis hitta

  • Neil Gaimans hela bokserie om The Sandman
  • E.T.A Hoffmans kortroman Sandmannen
  • Sandman, en liten exklusiv figurin i bokträ av Kaj Boyesen
  • Trenchcoat, modellen en kopia från filmen “The Sandman”
  • Tyg och kläder med motiv John Blund

Man blir förvånad när man börjar kolla på vad mer man kan hitta om man söker på “John Blund”. Jag hittar till och med en affär för herrkläder som heter John Blund AB. Den ligger i Karlstad, men vad de säljer är höljt i dunkel för företaget har tydligen ingen webbsida. Men tillåt mig gissa: de säljer säkert pyjamas för herrar.

You may also like