Hem » Martin Andersson – från Bert till akademiker

Martin Andersson – från Bert till akademiker

by Christian Krog
Actor

Det är spännande med barnskådespelare, som ibland formligen “kastas in” i film- och tv-världen och, i vissa fall, blir superstjärnor redan vid ung ålder. Martin Andersson var bara 12 när han fick sin första filmroll, och under följande år blev han inte så lite berömd som huvudperson i en tv-serie och långfilm. Dock fortsatte han inte den banan utan slog in på en helt annan väg. 

Snabbfakta om  Nils Martin Andersson:

FödelseortKista
Födelseår1979
YrkeMatematiker
BostadsortStockholm

Skådespelardebut i “Lotta på Bråkmakargatan”

Det är alltid något speciellt med barnskådespelare. En sak är att de för det mesta, helt naturligt, inte har någon lång karriär bakom sig, och har sällan någon speciell utbildning. Det är oftast fråga om ren talang och fallenhet. 

Så var det i fallet med Martin Andersson, som började som skådespelare i “Lotta på Bråkmakargatan” från 1992. Där spelade han Lottas storebror, Jonas. “Lotta på Bråkmakargatan” är en berättelse av den fantastiska Astrid Lindgren, författare till Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter med flera. 

Det gick väldigt bra för Martin och något år senare tog karriären fart ordentligt med en annan roll som han kanske alltid kommer att förknippas med. 

Bert Ljung 

Det är som “Bert Ljung” som Martin Andersson fick sitt genombrott som skådespelare. Det rör sig om författarna Anders Jacobsson och Sören Olssons böcker i dagboksform “Berts universum” som blev TV-serien “Bert” 1994, och då hade Martin huvudrollen. 1995 blev det också en långfilm, “Bert – den siste oskulden”. (Det finns även en långfilm om Bert från 2020, “Berts Dagbok”, men i den spelas huvudrollen av Hugo Krajcik. 

Medverkande i TV-serien “Bert”, förutom Martin Andersson (urval):

  • Ing-Marie Carlsson
  • Johan Ulveson
  • Martin Lindqvist
  • Lars Dejert
  • Nadja Nilsson
  • Yvonne Lombard
  • Maria Simonsson
  • Hans Holmér
  • Isabella Scorupco

Martin Andersson – till Brasilien och matematiken

Martin Andersson var tydligen intresserad av skådespeleri, får man förmoda i alla fall. Dessutom spelade han i ett hardcore- och punkband, så musikintresset var också stort. (Hans kompanjon i bandet, Oliver Loftéen, gör förresten sångrösterna i Bert och Åkes band i TV-serien.)

Av någon anledning valde Martin Andersson ändå inte att fortsätta någon karriär vare sig inom filmen eller musiken. Han blev faktiskt matematiker. 

För åtta år sen flyttade Martin Andersson till Brasilien och där han disputerade i en avhandling vid Matematiska institutet (Instituto Nacional de Matematica Pura e Aplicada) i Rio de Janeiro. Avhandlingen heter “Robust Ergodic Properties in Partially Hyperbolic Dynamics”. Han fortsatte senare att studera matematik vid bland annat Uppsala universitet. 

Martin Andersson på Chalmers

Det finns en annan man som heter Martin Andersson och som kanske skulle kunna förväxlas med den Martin Andersson som spelade “Bert”. Det är en professor vid Chalmers i Göteborg. Nu är inte han matematiker, utan professor i kemi och kemiteknik. Så vid första anblicken kan man tro det är samme man, men det är ju ändå stor skillnad på matematik och kemi. 

Vad är Chalmers? Chalmers är en teknisk högskola i Göteborg som grundades 1829. Den har haft ett motto ändå sen starten: Avancez – framåt. Cirka 3100 personer är anställda på Chalmers och det finns runt 10 000 studenter. Den har status som universitet.

För övrigt finns det en Martin Andersson vid Göteborgs Universitet som är forskare i radiofysik. Han får inte heller förväxlas med den Martin Andersson som det här inlägget huvudsakligen handlar om. 

Martin Andersson i Alingsås

Martin Andersson är ju ett hemskt vanligt namn, och bara på söktjänsten Hitta finns det 16 personer med det namnet enbart i Alingsås. I Växjö finns en läkare med samma namn. Men vad kommer namnet egentligen ifrån?  

Det latinska namnet Martinus betyder “marsiansk” eller “tillhörig Mars”, och det syftar på krigsguden Mars i den romerska mytologin. Att heta Martinus skulle ungefär bli som att tillskrivas vara “krigisk” eller “stridbar”. 

I Sverige blev Martinus med tiden “Mårten”, och senare “Martin” och kvinnonamnet “Martina”. Det är också väldigt vanligt i bland annat engelsktalande länder som både förnamn och efternamn. Efternamnet Andersson betyder helt enkelt son till Anders.

You may also like