Hem » 3 sätt AI kommer göra våra liv enklare 2023

3 sätt AI kommer göra våra liv enklare 2023

by Christian Krog

Artificial Intelligence, eller AI, är namnet på den teknik som under de senaste åren revolutionerat hela vår värld. Än är vi bara i utvecklingens linda, men vi kan redan se stora effekter på vårt arbete men också på vårt sätt att leva som stort. AI har potential att effektivisera och möjliggöra helt nya processer, och med åren kommer det bara bli mer och mer effektivt. Det kan vara svårt att se rent konkret när man är mitt i det, och det sker garanterat förändringar som vi ännu inte kan se. Men, här har vi tre sätt som AI kommer att göra våra liv enklare redan år 2023.

Vad är AI?

Det rapporteras flitigt om AI i nästan alla svenska medier idag, men vad är egentligen AI? AI står för Artificiel Intelligence och är ett område inom datavetenskap som går ut på att skapa “smarta” maskiner som kan utföra uppgifter som tidigare krävt mänsklig intelligens. Människan har alltid haft den fördelen över maskinerna att de haft förmåga att lära sig, tänka, resonera, planera och förstå. Men, i och med AI så har denna kunskap kunnat överföras till maskiner och på så sätt öppnat upp mängder av nya möjligheter.

Säkerhet

Numera finns det larm och säkerhetsteknik för hemmet som använder sig av AI, både som kameror men också andra former av larm. Dessa maskiner kan med hjälp av AI lära sig att känna igen mönster som inte är likt de normala. Maskinerna kan läsa in och scanna av hur du och din familj rör sig, och på så sätt dels känna igen människorna i rummet, men också känna av så fort det är något inte är som det ska.

 

Detta är bara ett av alla steg i hur AI kan göra våra liv säkrare. Osäkra situationer grundar sig ofta i omständigheter som på ett eller annat sätt skiljer sig från normen. Kan man då ha ett säkerhetssystem som känner igen det redan innan problemet skett, så är man på god väg mot ett mycket säkrare samhälle. Har du haft koll på våra tekniknyheter så har du sett att vi tidigare rapporterat om teknik inom ämnet, och många experter är helt övertygade om att detta är framtiden. 

Spel

Ett sätt som kanske inte är lika viktigt i jämförelse med andra punkter på listan är hur AI kan hjälpa spelen vi spelar att bli ännu roligare. Spel är en stor del av den mänskliga vardagen, det kan man inte förneka, och AI funkar även här som ett sätt att effektivisera och förbättra. Tydligast har man sett det i bland annat schack och blackjack. Blackjack var ett spel man tidigare inte hade jättebra koll på när det kommer till vilka beslut som var dem bästa. Spelet är förstås fortfarande baserat på tur, men man kan använda den statistik som en AI kan framställa för att bättre förstå sig på hur man spelar. 

 

Schack är det andra exemplet där det blir väldigt tydligt hur AI kan ge en god effekt. Sedan många år tillbaka finns det AI som slår alla världens bästa schackspelare genom att alltid kunna räkna ut det bästa draget. Det har gjort att nivån bland världens schackspelare blivit högre och matcherna är nu bättre än någonsin. Som sagt, kanske inte världens viktigaste grej, men absolut något som gör livet roligare på många sätt. 

Självkörande bilar

Något som för bara några år sedan kändes helt främmande är numera en del av vardagen. Bilar som parkerar sig själva var något helt nytt, och vi har nu tack vare AI kommit ännu längre. Istället för att bara bli programmerade att köra eller parkera på ett visst sätt, så kan de nu med hjälp av AI själva lära sig hur man kör och parkerar på bästa sätt. I teorin så finns det inget som kommer stoppa alla bilar från att vara helt styrda av AI inom bara några år. 

 

I och med att tekniken konstant förbättras och de lär sig allt mer så kan de maskinstyrda bilarna bli bättre än oss riktiga människor på nolltid. För oss att lära oss hur man ska hantera alla miljontals potentiella situationer är omöjligt, men med hjälp av AI så kan bilen lära sig det själv. Än är inte tekniken där, och de allra flesta bilar är inte självkörande nu under 2023, men stora företag har redan börjat testa det småskaligt. Med allra största sannolikhet går vi mot en framtid där alla bilar på våra vägar är helt och hållet styrda av maskiner och AI, och det kommer ge positiva effekter på dödligheten i trafiken. 

You may also like