Hem » Tre yrken som kan ersättas av AI snart

Tre yrken som kan ersättas av AI snart

by Christian Krog

Artificiell intelligens är en teknologi som pratats om ända sedan datorn uppfanns. Konceptet har både fascinerat och oroat experterna och efter lanseringen av publika AI-modeller som ChatGPT är debatten idag mer aktuell än någonsin.

Teknologin går framåt med en rasande fart, vilket öppnar upp för både möjligheter, utmaningar och problem på arbetsmarknaden. När den artificiella intelligensen är tillräckligt bra finns det flera jobb som ligger i riskzonen. Därför har vi i den här artikeln listat tre yrken som riskerar att ersättas av AI inom en snar framtid. 

Kundtjänst 

Ett yrke som redan nu börjat ersättas av teknologin är kundtjänst på nätet. När du är inne på ett företags webbplats finns ofta ett litet chattfönster där du kan ställa frågor till butikens kundtjänst. Även om det fortfarande finns vissa företag som låter människor bemanna kundtjänsten använder de flesta idag en AI för att besvara dina frågor.

Genom att låta AI bemanna kundtjänsten slipper företaget anställa och betala lön för extra kundtjänstarbetare. Samtidigt får du som kund i regel snabbare svar, eftersom kundtjänsten kan svara direkt oavsett hur många som ställer frågor. Eftersom kundtjänsten inte behöver vara bemannad kan du därmed få snabba svar direkt oavsett vilken tid på dygnet det är.

Teknologin kan idag svara på de vanligaste och enklare frågorna. Har du krångligare problem eller svåra frågor bollar den vidare frågan till en anställd som kontaktar och hjälper dig. AI ersätter därmed inte helt och hållet behovet för mänsklig kundtjänst än, men i takt med att teknologin går framåt riskerar ännu fler kundtjänstjobb att försvinna. 

Transport

Självkörande bilar kan låta som en gammal framtidsfantasi från en klassisk Bond-film, men det är närmre än du kan tro. Fordon som drivs av artificiell intelligens utvecklas snabbt och kan på sikt ersätta mänskliga chaufförer inom transportsektorn. 

Fordonsindustrin befinner sig i en kapplöpning mot helt självkörande bilar, med flera tillverkare som är väldigt nära. När teknologin är så pass utvecklad att en bil på ett säkert sätt kan köras enbart av AI och ländernas lagar kommer ikapp kommer många yrken inom transport att försvinna. 

Taxichaufförer riskerar också att ersättas med teknologin, då bilen kommer kunna hämta och lämna dig helt själv. Behöver du ett avkopplande tidsfördriv medan du åker i taxin kan du besöka https://www.nya-casinon.online/ och hitta några roliga spel att spela. 

Eftersom en mänsklig förare inte får köra hur långt som och måste ta pauser finns det stora begränsningar på hur långt han eller hon kan köra. En AI-driven bil eller lastbil har inte de begränsningarna, vilket gör det betydligt effektivare för företaget.

Eftersom bilen kan köras utan avbrott går transporterna snabbare, samtidigt som fordonet utnyttjas betydligt effektivare. Ett annat stort ekonomiskt plus för företaget är att de sparar in på kostsamma lönekostnader. 

Finansiell rådgivning och investeringar

Artificiell intelligens kan även med fördel användas för att analysera och tolka finansiell data. Eftersom den är betydligt effektivare än en människa på det kan den väldigt snabbt analysera stora mängder data och ge ut rekommendationer. 

Det gör att behovet av mänskliga finansiella rådgivare kan komma att minskas, även om det i slutändan fortfarande behövs människor för att ha en övervakande roll över investeringsbesluten. En AI kan även betydligt snabbare och bättre än en människa analysera trender, mönster och signaler än en människa. Därför använder allt fler investeringsfirmor idag teknologin för att utföra blixtsnabba affärer på marknaden. 

Möjligheter när yrket ersätts av AI

Det är dock viktigt att påpeka att AI inte bara behöver ha en negativ inverkan på arbetsmarknaden. Bara för att teknologin ersätter vissa yrken leder det inte nödvändigtvis till att människor blir arbetslösa. 

Det kan istället leda till att människorna kan fokusera på andra områden som till exempel kräver mer kreativitet och känslomässig intelligens som en AI helt enkelt inte har. Därför är det viktigt att erbjuda utbildningsmöjligheter och lösningar för personer vars jobb ersätts av artificiell intelligens, så att de kan anpassa sig till den nya arbetsmarknaden. 

 

You may also like