Hem » Ford Fiesta en småbil som blivit kändis

Ford Fiesta en småbil som blivit kändis

by Christian Krog
ford1

Från början var Ford Fiesta en ganska okänd bil. Den skulle fylla en lucka i småbilssegmentet hos Ford. Den allra första Ford Fiesta fyllde kanske inte riktigt upp sitt namn, snarare tvärtom. Det var en enkel bil med få finesser.

Sju generationer Ford Fiesta sedan starten

Första generationen1976 – 1984 
Andra generationen1984 – 1990  
Tredje generationen1990 – 1997
Fjärde generationen1997 – 1999
Femte generationen1999 – 2002
Sjätte generationen2002 – 2008
Sjunde generationen2008 – nuvarande

Fest med Ford Fiesta

Ordet fiesta kommer från spanskan och betyder fest. För varje år som Ford har utvecklat sin Fiesta så har det faktiskt blivit mer fest hos mottagarna. Motorstyrkan ökar för varje årsmodell och så även finesserna. En annan fest som varje år blir en snackis är Nobelfesten. Sedan Drottning Silvia gifte sig med Kung Carl XVI Gustaf 1976 har hon bara missat en enda fest.

År 1980 var Drottning Silvia hemma för att hon var sjuk. Kanske var det små barnbaciller som smittat Drottningen? Kronprinsessan Victoria och Prins Carl Philip var ganska små det året så helt otänkbart är det inte. RS-virus fanns kanske inte uttalat på det sättet det året, men det kan ha varit en sådan förkylning som drabbat drottningen.

Kungafamiljen från 1980 och framåt

Sedan 1980 har Kungafamiljen utökats med många små prinsar och prinsessor. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel som gifte sig 2010 var först ut med prinsessan Estelle och sedan har det rullat på.

Kungafamiljen i årtal

 • Drottning Silvia född 1943
 • Carl XVI Gustaf född 1946
 • Prins Daniel född 1973
 • Herr Christopher O’Neill född 1974
 • Kronprinsessan Victoria född 1977
 • Prins Carl Philip född 1979
 • Prinsessan Madeleine född 1982
 • Prinsessan Sofia född 1984
 • Prinsessan Estelle född 2012
 • Prinsessan Leonore född 2014
 • Prins Nicholas född 2015
 • Prins Oscar född 2016
 • Prins Alexander född 2016
 • Prins Gabriel född 2017
 • Prinsessan Adrienne född 2018
 • Prins Julian född 2021

Design till vardags för både kung och fosterland

Drottning Silvia och hennes Kung är två personer som representerar landet Sverige på många olika sätt. Ett av de sätten var när de besökte och lyfte olika projekt inom design år 2005. Det året hade den svenska regeringen utsett som ett temaår just för design och designens roll i samhället. Många saker i vår omgivningen är formgivna utan att vi tänker på det.

Blinkers på en Ford Fiesta är inte ditsatta av en slump utan det är någon som har provat ut den designen flera gånger. Det kan vara bra att tänka på det nästa gång man funderar på att köpa en begagnad bil via blocket. Ett annat alternativ som kommit stort är att använda sig av privatleasing. I valet av leasingbil är form, funktion, prestanda och körekonomi av yttersta vikt.

2016 var inget bra EM-år för Spanien

Med tanke på namnet Fiesta är det kanske inte så långsökt att tro att bilen tillverkas i spanska Valencia. Valencia som för övrigt har vunnit spanska La liga i fotboll sex gånger genom åren. Att fotbollen är stor i Spanien går inte att ta miste på. Ibland har det gått bra, andra år mindre bra i Europamästerskapen. 2016 var ett år då Spanien åkte ut i åttondelsfinalen, så då var de inte så nöjda. 

Fransmännen var mer nöjda det året eftersom EM gick på hemmaplan och de fick ett silver som tack. Den franske DJ:n David Guetta gjorde tillsammans med Zara Larsson den officiella EM-låten ”This one’s for you”. Guetta som fick ett stort genombrott 2011 med låten Titanium är idag en välkänd DJ världen över.

Ford har under åren sponsrat UEFA med olika avtal. Det som är ännu vanligare är att se olika biltävlingar där just Ford Fiesta är en favorit. Dock var det inte den bilen som Prins Carl Philip gjorde racing-debut med 2008. David Guetta har inte heller någon Ford Fiesta i sin samling, men det är nog bara att vänta in. En dag kanske både David Guetta och Prins Carl Philip kör omkring i varsin Ford Fiesta.

You may also like