Hem » Hur många gram är en matsked?

Hur många gram är en matsked?

by Christian Krog
SPOONNN

Du vet från alla recept att begreppet matsked är vanligt förekommande. Oftast tar du en matsked av något utan att tänka på vilken volym eller vikt du mäter upp. En matsked är ett volymmått. I de flesta länder rymmer en metrisk matsked 15 milliliter. Undantag är Australien där en metrisk matsked rymmer 20 milliliter. Varför det är så, är en förborgad hemlighet som endast australiensare kan förklara. 

Att mäta upp gram i en matsked är egentligen ganska otympligt och oprecist. Om du skall mäta upp en viss vikt smör eller mjöl är det mycket bättre att använda en hushållsvåg. För att svara på frågan hur många gram är en matsked, måste du känna till vilken specifik vikt eller densitet olika ingredienser har.

Hur många gram är en matsked smör?

Om du till varje pris vill veta hur många gram smör du får plats med i en matsked, måste du börja med att fylla matskeden och jämna ut den på ytan. Nästa steg är att ta reda på vilken specifik vikt som gäller för smör. Vad är då specifik vikt eller densitet? Låt oss bara för enkelhets skull konstatera att vatten har en specifik vikt på 1,0. Smält smör har en specifik vikt på 0,9 och därför får du plats med 13,5 gram smält smör i en matsked. Om du istället fyllt matskeden med vatten hade vattnet vägt 15 gram. 

Hur många gram är en matsked honung?

Om du lyckas fylla en matsked med honung som ett struket mått, är du skicklig. Honung har ju ytspänning! Honung har en specifik vikt på 1,2, vilket gör att en matsked ger plats för 18 gram honung. Honung och sirap har en liknande konsistens, men sirap har en specifik vikt på 1,4. I en matsked får du plats med 21 gram sirap.

Hur många gram är en matsked kaffe?

I ett välutrustat kök finns alltid ett kaffemått. Det kan förstås vara en matsked. Bryggkaffe har en specifik vikt på 0,38 och snabbkaffe 0,22. Beroende på vilken typ av kaffe du vill koka får du plats med 5,7 gram respektive 3,3 gram i en matsked. 

You may also like