Hem » Ta ut pension vid 63 och fortsätta jobba

Ta ut pension vid 63 och fortsätta jobba

by Christian Krog

Er det något mer tillfredsställande än att göra det du älskar och samtidigt ha friheten att njuta av ditt liv på dina egna villkor? Nej, visst fan inte. Och det är fullt möjligt att njuta både av jobb och av tjusningen med att vara fri. Hur? Låt mig förklara genom nyckelorden ”ta ut pension vid 63 och fortsätta jobba”.

Vad innebär det att ta ut pension vid 63 och fortsätta jobba?

Att ta ut pension vid 63 och fortsätta jobba innebär egentligen att du börjar ta ut din allmänna pension tidigare än den normala pensionsåldern, som ligger mellan 65 och 67 år. Detta innebär att du kan fortsätta arbeta och samtidigt få en del av din pension utbetald.

Fördelar och nackdelar

Som allt annat i livet finns det både fördelar och nackdelar med detta. En fördel är att du kan fortsätta att bidra till samhället genom ditt arbete samtidigt som du får ut pension och kan njuta av mer frihet i ditt liv. En nackdel kan vara att beloppet du får när du börjar ta ut pension tidigt kan vara lägre inom de första åren.

Kan alla ta ut pension vid 63 och fortsätta jobba?

Ja, men det kan variera beroende på vilken typ av pension du har.

Och nu till vår tabell, här kommer det:

Situation Tidig pension Fortsatt arbete
Skatteeffekter Utbetalingen beskattas Lön fortsätter att beskattas
Pensionens storlek Minimeras i början Fortlöpande insättningar ökar pensionens storlek
Arbetsgivarens attityd Ingen inverkan Möjligtvis påverkad, beroende på arbetsgivare
Känsla av frihet och bidrag Ökar tack vare både pensionsutbetalningar och löneinkomst Fortlöper som innan

Summan av kardemumman? Om du älskar ditt jobb och trivs med tanken att fortsätta jobba vid 63 samtidigt som du får lite av din pension, gör det! Förstå bara vad det innebär för dig personligen. Vill du veta mer? Skicka gärna en kommentar eller file på!

You may also like