Hem » Hur många katter får man ha

Hur många katter får man ha

by Christian Krog

Hur många katter får man ha?

Det är en fråga som många kattälskare med stora hjärtan ställer sig. Men svaret är kanske inte så enkelt som man kan tänka sig. Låt mig belysa detta brittiska talesätt: ”Curiosity killed the cat”.

Det juridiska svaret

Egentligen finns det ingen särskild lag i Sverige som anger hur många katter en person får äga. Men innan du börjar samla på dig ett dussin kissemissar, bör du vara medveten om att djurskyddslagen kräver att varje katt du har ska kunna ges tillräckligt med omsorg, vård och uppmärksamhet.

Vad säger forskningen?

Flera studier antyder att antalet katter en person kan ha utan att det påverkar deras välbefinnande varierar beroende på en mängd faktorer, inklusive ägarens kapacitet att ge kärlek och uppmärksamhet, storleken på bostaden och katternas individuella temperament.

Men, undrar du säkert, hur ser detta ut i praktiken?

Tips Faktorer att Betygsätta Antal katter
Minst Personlig Kapacitet 1
Högst Boende storlek 4-6
Genomsnitt Temperament hos Katter 2-3
Generellt Allmän Hälsa hos Katter 3-4

Ägarens kapacitet

Individualitet räknas också in. En kattägare-entusiast med fantastisk organisation och massor av tid kanske klarar att sköta flera katter. Är du dock av casual kattägar-typ, kanske två eller tre är din gräns.

Slut tankar

Hur många katter får man ha? Det finns inget universellt svar, det handlar om att hitta rätt balans för dig och dina lurviga familjemedlemmar. Men kom ihåg: att vara en ansvarsfull kattägare handlar inte om hur många katter du har, utan om hur väl du vårdar dem.

You may also like