Hem » Linus Bergh – fastighetsaffär leder till döden

Linus Bergh – fastighetsaffär leder till döden

by Christian Krog
GANG

36-årige Linus Bergh, medlem i Hells Angels, genomförde en fastighetsaffär i en förort till Göteborg. Men något gick fel i affären, och Linus Bergh hamnade i ekonomisk skuld till ett förortsgäng. Den efterföljande konflikten kom att inbegripa hela den Hells Angels-avdelning som Linus tillhörde. Runt nyårshelgen 2021 ska ett möte mellan HA-klubben och förortsgänget ha urartat och flera HA-medlemmar, däribland Linus Bergh, ska ha blivit misshandlade.

Snabba fakta om Linus Bergh

Vem?Linus Bergh, tidigare medlem i Hells Angels
Ålder?Linus Bergh blev 36 år gammal
Var?Allt utspelar sig i Göteborgstrakten
När?Under vintern 2021 och vårvintern 2022

Linus Bergh utesluts ur Hells Angels

Efter det tumultartade mötet kring nyår 2021, ska Hells Angels, enligt Linus Bergh själv, ha lagt all skuld på honom. Detta var enligt Linus Bergh helt emot stadgarna och reglerna inom HA, där klubben skall sluta upp bakom och stötta medlemmarna. Linus utesluts ur HA och fick lämna klubben i något som kallas “out” (tidigare “bad standing”).

Lämnar man HA stämplad som out innebär det att inga medlemmar av HA får umgås eller göra affärer med den som lämnat. Enligt en professor i psykologi med inriktning på gängkriminalitet, blir man i denna situation att betrakta som fredlös, och kan räkna med repressalier. I någon mån kan det, enligt professorn, liknas vid uteslutnig ur vissa religiösa sekter, med den skillnaden att här är uteslutningen av psykologisk natur, den uteslutne riskerar inte fysiskt våld.

Exempel på MC-klubbar i Sverige

  • Hells Angels
  • Bandidos
  • Holy Riders MC
  • GoldWing Club Sweden

Linus Bergh sökte stöd från Satudarah?

En tid efter att Joakim Bergh fått lämna HA har han tillsammans med sin far bestämt ett möte i en lokal som tidigare tillhört en klubb som stått nära HA, men som nu ska ha tillhört en gruppering som Linus och hans far blivit aktiva i. Polisens teori är att Linus Bergh trott att mötet ska ha handlat om ett medlemskap och eventuellt stöd från MC-klubben Satudarah. Mycket tyder på att Linus Bergh och hans far skall ha velat starta upp en västsvensk avdelning av klubben.

Men i lokalen väntar istället Linus Berghs mördare. Sent en söndagkväll i mars mördas Linus Bergh. Redan under mordnatten anhålls en man med kopplingar till den klubb som tidigare förfogat över lokalen och som stått HA nära. Enligt rykten på Flashback, rör det sig om en viss 

Niklas Buchmann.

Linus Berghs mördare diskuteras på Flashback

Vem är då Linus Berghs mördare? Polisen jobbar efter två teorier där den ena rör sig om att HA ligger bakom mordet. Skälet skulle i så fall vara Linus Berghs närmanden till Satudarah. Den andra teorin är att det är förortsgänget som ligger bakom det hela, eventuellt med hjälp från vissa HA-medlemmar. 

På Flashback diskuteras Linus Berghs mord flitigt. Flashback diskuterar även Linus och Hells Angels och vad som verkligen låg bakom uteslutningen. Enligt uppgifter skall Linus Bergh skickat ett brev till medlemmar av både svenska och utländska Hells Angels-klubbar, med avsikten att påvisa att han blivit felaktigt behandlad. 

På nätet finns mycket information om Linus Bergh, bland annat om flickvän och andra uppgifter. Många uppgifter handlar dock om Linus Berghs namne, en fotbollsspelare i Hammarby. Konton på Instagram med namnet Linus Bergh, verkar heller inte höra till den nu mördade personen.

You may also like