Hem » Luktar illa i underlivet efter samlag

Luktar illa i underlivet efter samlag

by Christian Krog

Varför luktar det illa i underlivet efter samlag?

Om du någonsin har märkt en obehaglig doft i underlivet efter samlag, var lugn, du är inte ensam. Luktar illa i underlivet efter samlag är faktiskt ganska vanligt och kan bero på flera olika faktorer. Låt oss dyka ner i det här ämnet och avliva några myter.

Orsaker till dålig lukt efter samlag

En av de mest vanliga orsakerna till lukt är bakteriell obalans. Vårt underliv är hem till en rad olika bakterier, både bra och dåliga. När denna balans störs, exempelvis vid vaginalt samlag, kan det leda till en ökning av dålig-doftande bakterier.

En annan möjlig orsak kan vara en obehandlad Sexuellt Överförbar Infektion (STI). Om du eller din partner har en STI kan det ofta leda till en obehaglig lukt efter samlag.

Orsaker Symptom Behandling
Bakteriell obalans Obehaglig lukt, onormalt utflöde Antibiotika, probiotika
Sexuellt Överförbar Infektion (STI) Smärta, klåda, utflöde, obehaglig lukt Antibiotika, antiviral behandling
Hygien Obehaglig lukt, irritation Förbättrad intimhygien, diskussion med vårdpersonal

Vad kan du göra åt det?

För det mesta är lösningarna enkla och effektiva. En bra intim hygien är grunden i alla lösningar. Tvätta underlivet dagligen med mild, oparfymerad tvål och undvik att ducha som kan skada den naturliga balansen av bakterier. Användning av kondom under samlag kan också hjälpa till att minska risken för infektioner.

Om du tror att din obehagliga lukt kan bero på en STI, bokar du en tid hos vården för att snabbt testas och behandlas.

Slutord

Kom ihåg att det inte är något att skämmas för om du luktar illa i underlivet efter samlag. Det är bara kroppens naturliga respons på förändringar. Vid behov, konsultera alltid med sjukvården för ytterligare hjälp och råd.

You may also like