Hem » Hur mycket kostar en flyttfirma?

Hur mycket kostar en flyttfirma?

by Christian Krog

En flyttfirma kan kosta olika mycket beroende på vilken typ av flytt du behöver. En enkel flytt inom staden skiljer sig från en mer omfattande flytt som till exempel mellan två städer långt ifrån varandra. Det är alltid en bra idé att jämföra olika flyttfirmor och ta hänsyn till de faktorer som påverkar priset på flytten. Här nedan följer en guide för vad som främst bidrar till hur mycket en flyttfirma kostar.

Hur fungerar en flyttfirma?

En flyttfirma är en företagstjänst som hjälper privatpersoner och företag med flytten. Flyttfirmor tar hand om allt från packning till transport och uppställning av möbler. De flesta flyttfirmor har även personal som kan hjälpa till med att städa inför flytten. En del flyttfirmor erbjuder även tjänster som kontorsflytt och konferensflytt. Beroende på vilka tjänster flyttfirman erbjuder och vilken erfarenhet de har, kan de ligga på olika prisnivåer. Fundera och välj vilket flyttfirma pris som passar dig och din flytt bäst.

1. Vart du flyttar

Det finns många faktorer som påverkar priset på flyttfirman och en av de viktigaste är var i landet du bor. I större städer är det vanligtvis billigare att flytta, eftersom det finns fler flyttfirmor att välja mellan. Konkurrensen blir då större och flyttfirmorna får locka kunder med ett bra pris. Dock kan det ofta svårare att hitta parkering i städer och det kan innebära att flyttfirman måste använda fler fordon för att kunna flytta allt ditt material. På landsbygden är det däremot vanligtvis enklare med parkering men det är vanligare med en flytt som inkluderar längre sträckor.

Längden på flytten är något som även spelar in på kostnaden. Det blir dyrare med bensin och personal för flyttfirman, därför höjs priset för dig som kund. En del flyttfirmor erbjuder flytthjälp utanför Sverige, vilket blir dyrare än en flytt inom samma ort. Ifall du är osäker på hur lång tid flytten kommer ta kan det vara en bra idé att se över de olika prismodellerna. Du kan antingen betala med fast eller rörligt pris. Det rörliga priset är per timme, så ifall du tror att flytten kommer gå snabbt kan detta vara ett bra förslag. Bestämmer du dig för ett fast pris behöver du inte oroa dig för extra kostnader ifall flytten tar längre tid än planerat.

2. När du flyttar

En faktor som påverkar priset på flyttfirman är när du ska flytta. Ju tidigare du bokar, desto lägre pris får du oftast. Detta gäller särskilt om du flyttar under högsäsong. Högsäsongen för att flytta är främst efter sommaren. Då kan det vara svårt att få tag i en bra flyttfirma. Att flytta på en vardag istället för helgdagar är ett sätt att få ner kostanden för din flytt, eftersom även detta påverkar priset.

3. Vad du ska flytta

Priset på flyttfirman avgörs beroende på vad du ska flytta. Om du bara ska flytta några få saker, som en tv eller en säng, kommer det att kosta mindre än om du ska flytta hela ditt hem. Ditt hem innehåller möbler, kläder, elektronik och mycket annat, och allt detta måste packas upp och in i transportbilen. Ju mer du har att flytta, desto dyrare blir det. Ifall du har otympliga möbler såsom ett piano, då kommer detta påverka att priset blir högre. Möjligheten att få upp sakerna till bostaden är också en bidragande faktor. Finns det hiss, endast trappor och är lägenheten högst upp? Dessa frågor påverkar priset på din flytt. Desto enklare flytten är, desto billigare blir den.

4. Tillägga av extra tjänster

De flesta flyttfirmor erbjuder även olika valbara tjänster som underlättar din flytt. Det kan vara flyttstädning och att få hjälp att återvinna sådant som ska slängas. Men det kan även vara hjälp att packa upp och ner dina saker. Med den erfarenhet som flyttfirman har så kan de underlätta packningen genom att göra den tids- och platseffektiv.

Är det värt pengarna att anlita en flyttfirma?

En flyttfirma kan underlätta en flytt enormt. Dels får du hjälp med att bära alla tunga saker, dels slipper du oroa sig för att något ska gå sönder. Du kan även få hjälp av flyttfirman att ta hand om allt pappersarbete och andra formaliteter som behövs för en flytt. Dessutom är det vanligtvis mycket billigare att anlita en flyttfirma än att göra det själv, eftersom du inte behöver hyra utrustning eller köpa material. Det finns många olika flyttfirmor att välja mellan, så det gäller att jämföra priser och villkor innan du bestämmer dig. Men i de flesta fall är det absolut värt pengarna att anlita en professionell flyttfirma.

Med dem vanligaste faktorerna som påverkar flyttfirmors pris i huvudet kan det vara svårt att välja flyttfirma. Det är mycket som påverkar priset för en flyttfirma. Men det är dessa faktorer som gör det viktigt att du tar dig tiden att jämföra hur du kan optimera din flytt.

You may also like