Hem » Origami och andra fritidssysslor

Origami och andra fritidssysslor

by Christian Krog

Det skiljer sig mycket från person till person gällande vad man gör på sin fritid. Alla har dock någon typ av syssla de helst håller på med när de är lediga. Origami är naturligtvis en anad konst som länge varit populär i såväl Asien som de västerländska samhällena. Genom århundradena och den moderna teknologins möjligheter till trots, består Origami som en favoritsysselsättning hos många. Här nedan kommer du kunna läsa om Origami samt fem andra fritidssysselsättningar du kan hänge dig åt.

Japans intrikata pappersstatyetter

Origami är ett japanskt uttryck som hänvisar till konsten att skapa figurer och statyetter utav papper. Detta kräver intrikata vikningar och ett stort fokus på uppgiften. Origami kom till Japan för cirka femhundra år sedan, där det snabbt blev en populär sysselsättning. Idag finner man även pappersvikarkonsten i västerländska nationer, där inte minst Sverige räknas in som ett land med en av de mer entusiastiska befolkningarna.

Det är en mycket vanlig tidsfördrift för folk att syssla med på sin lediga tid. Dock har vi fler möjligheter att roa oss på när vi har tid över. Man kan ägna sig åt trädgårdsarbete, lyssna på musik, läsa en bok eller spela på nya casinon utan svensk licens. Här nedan har vi sammanställt en lista på sex olika aktiviteter du kan ta dig an för att finna såväl ro som tidsfördriv under fritiden.

Saker du kan göra på fritiden

  • Origami
  • Canaste
  • Trädgården
  • Matlagning
  • Sällskapsspel online
  • Högläsning

Origami

Origami är den ädla konsten att skapa fantastiska föremål och gestaltningar enbart med hjälp av ett pappersark. Denna sysselsättning kräver såväl tålamod som fingerfärdighet och ses i den Fjärran Östern som ett medium för meditation. Du kan utöva Origami med alla möjliga typer av papper. Regeln lyder således: så länge det går att vika, kan du skapa origamifigurer med det. Det finns dock ett särskilt papper som är framtaget för konsten.

Det är lättare att vinkla och omforma, samtidigt som det behåller sitt nya modifierade utseende. Origami är en underhållande sysselsättning för såväl stora som små. Man kan göra det i grupp, där tex. en design skall efterliknas. Lugnt, stillsamt och engagerande, är Origami ett utmärkt sätt att finna det simpla nöjet i vardagen.

Canaste

Ytterligare ett sätt du kan spendera din fritid på är kortspel av olika slag. Bland dessa finns det både patienser samt spel för flertalet deltagare som passar väl. Svenskar tycks vara särskilt förtjusta i spelkortsbaserade lekar, där folk i alla åldrar kan delta tillsammans. Ett av de mer populära spelen i svenska hem är Canaste.

Detta kortspel är ämnat för minst tre deltagare och kan även spelas i lag. De Canaste regler som förekommer är enkla att förstå sig på och tar därmed inte lång tid att lära. Om man spelar ivrigt kan man även bli riktigt duktig, varpå det finns större tävlingsevenemang att delta i.

Trädgården

För de som äger en villa eller en lägenhet med trädgård, finns det ett naturligt val på fritidssysselsättning. Växtliv och det omsorgsfulla arbetet som de kräver kan vara ett utmärkt sätt att roa sig på. I Sverige har vi ett klimat som tillåter för flertalet olika grönskor. Du kan antingen etablera ett grönsaksland eller några bärbuskar för att på så sätt få ingredienser till matlagningen.

Om du hellre har ett intresse i botanikens mer vackra växter, kan man gro blommor i sin trädgård. Den här sysselsättningen kräver både tålamod som en förståelse av hur botaniskt liv växer och fröjdas. Det finns således alltid något nytt att lära sig, vilket gör det här till en hobby som du kan hålla på med hela livet.

Matlagning

Många svenskar gillar att ställa sig i köket för att undfly vardagens stress och krav. Matlagning har länge varit en tradition som Sveriges befolkning varit riktigt duktiga på. Vi gillar att ta vår tid med råvaror, läsa på recept och färdigställa ett fat med en utsökt måltid. En fantastisk god fördel med matlagning är att man även får äta riktigt gott som avslut.

Om du inte bara vill stå och laga husmanskost, kan du börja söka upp intressanta kombinationer av matkulturer. ”Fusion” är ett uttryck på måltider som består av influenser från olika kulinariska kulturer och traditioner. Att laga Fusion-mat är såväl stimulerande som spännande och kommer utveckla din förståelse av matlagningskonsten ytterligare.

Sällskapsspel online

Likväl som många svenskar uppskattar kortspel, är alla sällskapliga sammankomster kring spelbordet omtyckta. Vare sig det handlar om Monopol, TP eller liknande sällskapsspel, är den här typen av underhållningsaktivitet mycket vanlig i våra svenska hem. Idag krävs det dock inte att alla samlas på samma plats för att spela. Sällskapsspelen har nämligen likt så mycket annat i vårt moderna samhälle emigrerat till internet.

Idag kan man ta sig an mängder av spel på nätbaserade spelplattformar. Om du vill umgås med vänner och familj trots att ni befinner er på olika håll i världen, kan ett sällskapsspel online vara lösningen. Reglerna som nöjet består det samma även i dessa virtuella versioner av våra mest populära spel att nöjas med i umgänge med andra.

Högläsning

Sist men inte minst finns det en fritidssyssla som gjort något av en återkomst i Sverige. Högläsning var mycket vanligt förr i tiden, när familjen samlades för att få en bok reciterad. Med den moderna erans högteknologiska alternativ, har dock högläsning blivit något av en bortglömd sysselsättning.

Det här var fallet fram tills för några år sedan, då folk på nytt introducerade läsningen av en bok i sällskap med varandra. Det behöver inte nödvändigtvis vara en av personerna i umgänget som läser. Tack vare ljudböcker kan man lyssna tillsammans via högtalarna. Varför det blivit populärt med högläsning igen kan bero på podcasts, där folk vant sig att spendera sin tid lyssnandes till andra.

You may also like