Hem » Vad vet du om Zlatan Ibrahimovic?

Vad vet du om Zlatan Ibrahimovic?

by Christian Krog

Zlatan Ibrahimovic är en svensk professionell fotbollsspelare som spelar som anfallare för Milan. Han föddes den 3 oktober 1981 i Malmö, Sverige. Zlatan började sin karriär i Malmö FF i slutet av 1990-talet. Han flyttade senare till Ajax, där han fick erkännande som en av de bästa unga spelarna i Europa. Han vann två raka Eredivisie-titlar med klubben. År 2006 flyttade han till den italienska klubben Juventus för 16 miljoner euro. Han vann Serie A-titeln under sin första säsong med klubben. Läs mer om mannen, myten och legenden på zlatan-ibrahimovic.org

Bakgrund uppväxt, familjeliv och karriär

Hans far, Sefik, var en muslimsk bosnier som hade invandrat till Sverige 1977 och hans mor, Jurka Gravic, var en kroatisk katolik som också hade anlänt till landet samma år. Zlatan har två äldre systrar, Violeta och Selma. När han var två år gammal flyttade familjen från sin trånga lägenhet i Rosengård – ett ökänt hårt invandrarkvarter i Malmö – till ett större hus i stadens mer välbärgade Hyllie-distrikt.

 

Ibrahimovic började spela organiserad fotboll vid sex års ålder för en lokal klubb kallad FBK Balkan. När han var 10 år gammal blev han upptäckt av Malmö FF – en av Sveriges största klubbar – och han tillbringade det kommande decenniet i deras ungdomsakademi och arbetade sig uppåt i graderna.

 

Ibrahimovic debuterade som proffs för Malmö FF 1999, vid 17 års ålder. Han blev snabbt ordinarie i första laget och hjälpte klubben att vinna den svenska ligatiteln 2001. Året därpå vann han sitt andra liga mästerskap med Malmö och utsågs till årets svenska fotbollsspelare.

Rankad som den bästa fotbollsspelaren i världen

År 2004 gjorde Ibrahimovic en flytt för stora pengar till holländska Ajax Amsterdam. Han hade stora framgångar där och vann två raka Eredivisie-vinster och utsågs till årets nederländska fotbollsspelare 2005-06.

 

År 2006 flyttade Ibrahimovic till Italiens Serie A och anslöt sig till Juventus. Han hade dock en svår tid i Turin och såldes till slut till Barcelona för 69 miljoner euro – vilket då var världsrekord för en försvarare – 2009.

 

I Barcelona kämpade Ibrahimovic för att etablera sig som en ordinarie spelare i första laget och spelades ofta utanför sin position av tränaren Pep Guardiola. År 2010-11 vann han sin första och enda La Liga-titel med klubben, men han lämnade efter bara en säsong för att gå till franska Paris Saint-Germain.

 

År 2009 flyttade han till Barcelona för 69,5 miljoner euro, vilket gjorde honom till en av historiens dyraste fotbollsspelare. I Barcelona vann Zlatan flera troféer, inklusive La Liga-titeln 2009-2010 och UEFA Super Cup 2009. Han hjälpte också Barcelona att vinna FIFA Club World Cup 2009. Under 2010-11 var han den bäste målskytten i La Liga med 22 mål.

År 2011 flyttade han till den italienska klubben Milan för 24 miljoner euro. Han vann Serie A-titeln under sin första säsong med klubben. Under 2012-13 var han den bästa målskytten i Serie A med 28 mål. Han vann även Supercoppa Italiana det året. År 2014 återvände han till Barcelona på lån i en säsong.

 

År 2016 flyttade han till den engelska klubben Manchester United på en fri transfer. Han vann ligacupen och Europa League under sin första säsong med klubben. Under 2017-18 var han den bästa målskytten i UEFA Europa League med 10 mål.

 

År 2018 flyttade han till LA Galaxy. Han är en av de mest dekorerade fotbollsspelarna i historien och har vunnit 32 troféer under sin karriär. Zlatan har också utsetts till Årets svenska fotbollsspelare hela 11 gånger. Han är känd för sina akrobatiska mål, sin fysiska styrka och Jose Mourinho beskrev honom en gång som ”ett geni med bollen vid fötterna”. Zlatan är också känd för sin frispråkiga personlighet och har varit inblandad i flera kontroverser under sin karriär. 

 

År 2020 rankades han av The Guardian som den tredje bästa fotbollsspelaren i världen.

Varför så omtyckt?

Många människor älskar Zlatan Ibrahimovic på grund av hans otroliga talanger på fotbollsplanen. Han är känd för sina akrobatiska mål, kraftfulla anfall och omöjliga dribbling färdigheter. Zlatan är också känd för att vara lite av en showman, vilket gör honom ännu mer underhållande att titta på. Han firar ofta sina mål med utstuderade danser eller genom att ta av sig tröjan och flexa sina muskler. Vissa tycker att detta är arrogant, men många andra tycker att det är underhållande och älskvärt. Zlatan är en av de mest framgångsrika fotbollsspelarna i världen, och han har en otroligt stor fanskara som ett resultat av detta. Om du älskar fotboll eller bara gillar att titta på en bra show kommer du definitivt att älska Zlatan Ibrahimovic.

Varför så hatad?

Många hatar Zlatan Ibrahimovic på grund av hans arroganta personlighet. Han ses ofta som hetlevrad och har varit känd för att vara hård mot motståndare, domare och till och med lagkamrater. Han har också en historia av kontroversiella kommentarer i media. Vissa anser att han inte är en lagspelare och att han bara är intresserad av att främja sig själv. Dessutom kan hans spelstil uppfattas som aggressiv och kompromisslös, vilket gör att en del människor är missnöjda med honom. Slutligen ger hans framgångar på planen ofta upphov till avund och förbittring från dem som inte är lika framgångsrika. Alla dessa faktorer kombineras för att skapa en perfekt storm av hat mot Zlatan Ibrahimovic.

 

You may also like