Hem » Hur lång tid tar det att få pass?

Hur lång tid tar det att få pass?

by Christian Krog

Det har väl inte undgått någon att det tar lång tid att skaffa pass nu för tiden. Det är många som inte tänkt på att skaffa pass till barn i god tid. Det har lett till långa köer som även drabbar vuxna som ska skaffa nytt pass till sig själva inför semestern.

Väntetiden för att få passet tillverkat är mellan fem och sex veckor, men det är väldigt lång väntetid för att få komma till polisen för att ansöka. Du får räkna med mellan fyra och fem månader om du inte har tur och hittar en tid som blivit avbokad.

Tänk på det här när du ska ansöka om pass

Hur lång tid tar det att få pass? Till viss del kan det bero på det minskade resandet de senaste två åren och att många helt enkelt inte tänkt på att passet kanske inte gäller längre. Det är inte alla länder som har passtvång, vilket är en sak du kan tänka på.

Ska du resa inom EU, EES och Schengen klarar du dig med ett nationellt ID-kort. Har du redan ett sådant kan du redan nu resa utan problem. Behöver du ansöka är tillverkningstiden istället bara ungefär 5 dagar från ansökningen.

Det kan alltså vara ett sätt att komma iväg på semester i år, om det nu är ett av de länderna du ska till.

Provisoriska/tillfälliga pass

Är det mindre än tre dygn innan avresa är det också möjligt att ansöka om ett så kallat provisoriskt pass på vissa platser. Det gäller däremot bara under den aktuella resan och bara för det angivna resmålet.

Vanliga frågor och svar om pass

För att avlasta myndigheterna så gott det går, får du här en lista med några av de vanligaste frågorna som ställs i samband med att söka pass.

Hur länge håller ett pass?

Ett svenskt pass gäller i fem år från det att det blir tillverkat.

Vad kostar pass?

Det kostar 400 kronor att ansöka om ett svenskt pass. Om du reser inom Schengen och EU räcker det med ett nationellt ID-kort. De kostar normalt lika mycket, men avgiften är tillfälligt sänkt med 100 kronor.

Måste barn ha eget pass?

Ja, även små barn behöver ha ett eget pass för att få resa utomlands. Tänk på att det måste finnas intyg från båda vårdnadshavarna när du ansöker.

Kan jag boka tid för ett tillfälligt pass?

Nej, du kan inte boka tid för att ansöka om ett tillfälligt pass.

You may also like